A A A

Відкрита група (Юрій Білей, Антон Варга, Павло Ковач, Станіслав Туріна, Лізавета Герман, Марія Ланько, Євген Нікіфоров, Олександр Папко, Валерій Ковальо, Анатолій Титаренко)

„Відкриту групу” створили у Львові 2012 року шість українських художників. З роками структура групи змінилася. Нині серед її членів четверо художників: Юрій Білей, Станіслав Туріна, Павло Ковач і Антон Варга. Інших осіб група запрошує до своїх рядів для участі в проектах і акціях. Група нагороджена Спеціальною відзнакою (2013) і Головною премією (2015) PinchukArtCentre. Її творчість була представлена на Українському павільйоні 56 Венеційсього бієнале. У 2017 році група взяла участь у проекті Future Generation Art Prize @ Venice 2017, що був частиною офіційної програми, яка супроводжувала 57 Венеційське бієнале.

Учасники групи:
Юрій Білей – художник і засновник “Відритої групи”, а також співкуратор галереї Detenpyla. Живе і працює у Вроцлаві і Львові.
Антон Варга  – художник і засновник “Відритої групи”, а також співкуратор галереї Detenpyla. Живе і працює у Нью-Йорку і Львові.
Павло Ковач – художник і засновник “Відритої групи”, а також співкуратор галереї Detenpyla. Живе і працює у Львові.
Станіслав Туріна – художник і засновник “Відритої групи”, а також співкуратор галереї Detenpyla. Живе і працює у Мукачеві й Павшині, Україна.
Лізавета Герман – мистецтвознавчиня, кураторка і співзасновниця дослідницької платформи openarchive.com.ua. Отримала ступінь кандидатки з мистецтвознавства у Національній академії образотворчого мистецтва й архітектури. Живе і працює у Києві.
Марія Ланько – дослідниця, кураторка й співзасновниця дослідницької платформи openarchive.com.ua. Нині пише дисертацію в Університеті Абердина. Живе і працює в Києві і Абердині.
Євген Нікіфоров – художник, автор дослідницького і видавничого проекту “Декомунізовані: українські радянські мозаїки”. Живе і працює у Києві.
Олександр Папко – мандрівник, автор проекту Travel4Friends, автор і продюсер фільму „Dustards”. Живе і працює у Києві.
Валерій Ковальо  відновлює меблі і шкіряні вироби, знімає відеофільми. Живе і працює у Києві.
Анатолій Титаренко – художник, фотограф і співзасновник проекту Periscope_UA. Живе і працює у Києві.

Проект мав початок у т.зв. Галереї на відрізку дороги №2, створеної 2014 року. Художники українського об’єднання «Відкрита група» поставили знаки на кшталт тих, що сигналізують початок чи кінець населеного пункту, у двох місцях – на березі річки Стрий у Львівській області й на березі Азовського моря на острові Бірючій в Херсонській області. Простір між цими знаками творить т.зв. Відкриту галерею, до якої входить все, що знаходиться в полі зору і під водою річки, протяжність якої становить приблизно 1000 кілометрів. Щоби побачити галерею, треба було по ній проплисти. Перша частина проекту – це самостійний рейс судном із чотирма веслами, який художники відбули в серпні й вересні 2015 року. Під час мандрівки вони прибирали навколишні терени, розмовляли із людьми, яких там зустрічали, збирали знайдені по дорозі артефакти, знімаючи одночасно спільно зрежисерований фільм. Протягом двотижневого рейсу команда подолала 398 км від Стрия до Атаки біля Чернівців. У результаті постала робота, яка була представлена на бієнале Київської школи у 2015 році, в частині Школи пейзажу. На виставці експонувалася відеодокументація, складений рафт, частина артефактів, фотографії й записи дій із подорожі.

Відкрита група, 1000-km View. Частина 1, 2  [ГЛ], Інсталяція, 2015-2017

Друга частина проекту почалася 26 липня 2017 року, це була тижнева подорож тим самим судном від села Атаки аж до кордону з Молдовою. Результат можна побачити на цій виставці. Проект «Відкритої групи» – водночас концептуальний і ідеалістичний, який нагадує лендарт і роботи, наприклад, нідерландського художника Баса Яна Адера. Незмірність і відкритість цієї роботи робить акцент на її колективному виконанні, це поетичні й неочевидні роздуми на тему власної крахни, її регіонів (східного й західного), а також політичних поділів останніх років.